Steinernema carpoca…

Steinernema carpoca…

Steinernema carpocapsae – entomopatogena ogorčica
(odrasel osebek)

CILJNI ORGANIZEM:
Ličinke jabolčnega zavijača (Cydia pomonella), bramor (Gryllotalpa gryllotalpa), ličinke sadnega koreninarja (Capnodis tenebrionis), ličinke pušpanove vešče (Cydalima perspectalis), ličinke kapusovega košeninarja (Tipula oleracea), ličinke travniškega komarja (Tipula paludosa).

BIOLOGIJA KORISTNEGA ORGANIZMA:
Entomopatogene ogorčice Steinernema carpocapsae so majhni, črvom podobni organizmi, ki živijo v tleh na račun ličink . Ogorčice prodrejo v svoje žrtve skozi odprtine v telesu ali celo aktivno preko površino ličinke. Ko ogorčica vstopi v gostitelja, sprosti simbiontske mikroorganizme, ki se razmnožijo in  povzročijo smrt ličinke v 24-72 urah. Umrle ličinke postanejo rumeno-rjave ali rdečkaste, odvisno od vrste. Dejavnost mikroorganizmov spremeni notranjost ličinke v idealen substrat za razmnoževanje ogorčice. Ko ogorčica opravi enega do dva razmnoževalna kroga, proizvede na tisoče novih ogorčic, ki zapustijo truplo ličinke, ter poiščejo nove ličinke. Ogorčice so zelo učinkovite pri zatiranju več  pomembnih vrst žuželk, ter popolnoma neškodljive za neciljne vrste in sesalce, zato predstavljajo pomembno skupino biotičnih sredstev za varstvo rastlin. Uporaba je enostavna, saj se sredsto raztopi v vodi in nato nanese na ciljno površino.

ODNOS DO CILJNEGA ORGANIZMA:
Entomopatogene ogorčice so naravno prisotne v tleh, kjer živijo na račun ličink žuželk, ki prodrejo in povzročijo njihovo smrt. Ubita žuželka nato postane primeren substrat za njihovo razmnoževanje in posledično razmnoževanje, s tisoči novih ogorčic, ki se sprostijo v tleh, kar sproži nadaljnji nadzor. Idealne temperature substrata za večjo učinkovitost so 18-22 °C (najmanj 13 – največ 30 °C). Heterorhabditis bacteriophora je entomopatogena ogorčica, ki se uporablja za biotično varstvo zoper ličinke lucerninega rilčkarja, ter ličinke drugih  hroščev, ki se prehranjujejo s koreninami rastlin in kot odrasli osebki jedo liste oz. druge dele rastlin.
Učinkovit deluje le na ličinke hroščev v tleh. Čas tretiranja prilagodite biološkemu ciklu škodljivca.

NAČIN UPORABE:
Tretiranje zoper jabolčnega zavijača (Cydia pomonella) se izvede v  septembru/oktobru z nanosom
na deblo do višine 1m, da se zadene ličinke pod lubjem, ki se pripravljajo na prezimovanje. Zatiranje zoper bramorja (Gryllotalpa  gryllotalpa) se izvede od maja do speptembra z nanosom na površino. Zatiranje zoper ličinke kapusovega košeninarja (Tipula  oleracea) ter ličinke travniškega komarja (Tipula paludosa) se izvede pozno poleti proti mladim ličinkam. Zatiranje zoper pušpanovo veščo (Cydalima perspectalis) se izvede v večernem času z nanosom na grm.

ODMEREK:
Zoper jabolčnega zavijača (Cydia pomonella) v odmerku 50mio/300m2. Zatiranje zoper bramorja (Gryllotalpa  gryllotalpa) v odmerku 50 mio /100m2. Zatiranje zoper ličinke kapusovega košeninarja (Tipula oleracea) ter ličinke travniškega komarja (Tipula paludosa) se izvede pozno poleti proti mladim ličinkam. Zatiranje zoper pušpanovo veščo (Cydalima perspectalis)  se izvede v večernem času z nanosom na grm.

Steinernema-carpocapsae---entomopatogena-ogorčica-tabela

Št.dovoljenja: 34304_28_2022_23

 

PDF etiketa Pošljite povpraševanje