Mrtvaška mušica

Mrtvaška mušica

Mrtvaške mušice so velike približno 3 mm, imajo dolge noge in podolgovate tipalke. Izgledajo kot majhni komarji, ki letajo tik nad površino tal oz. substrata. So slabi letalci in zato ne letajo na dolge razdalje. Včasih tudi tečejo po površini. Ličinke se hranijo z glivami in razpadajočim organskim materialom v substratu, so črvom podobni, ki so približno 4 mm dolgi z značilno svetlikajočo črno glavo. Številčnejše populacije ličink se hranijo tudi s koreninami in so lahko uničujoče med koreninjenjem potaknjencev in vzgoji sejancev.

Preventiva

Da se prepreči razmnoževanje v okolici vašega pridelka je ključno, da so tla suha, brez plevelov in dobro odcedna. Izogibajte se preveč zalitim rastlinam, saj mrtvaška mušica potrebuje izredno moker substrat za svoj razvoj. Poskrbite, da skladiščite suh substrat in da imate v rastlinjakih tla urejena (odcedna podlaga odtoki, pesek,…). Mrtvaška mušica lahko preživi tudi na talnih glivah, algah pod mizami ali slabo očiščenih mizah. Prisotnost mrtvaške mušice lahko enostavno kontrolirate z rumenimi lepljivimi ploščami.

Primarna hrana mrtvaških mušic so rastlinam patogene glive, vendar se hranijo tudi na koreninah rastlin in kakršnikoli organski masi na ali v substratu. Dolgo se je domnevalo, da je posledica hranjenja na koreninah tudi okužba s patogenimi glivami. Danes je znano, da mrtvaška mušica igra aktivno vlogo pri prenosu spor iz okuženih rastlin na zdrave rastline.

Hranjenje mrtvaške mušice na koreninah zmanjša zmožnost rastlin za črpanje vode in hranil. To ima za posledico šibke rastline, katerih rast je bistveno slabša. Mlade rastline, posebej počasi rastoči sejančki ob prisotnosti mrtvaških mušic propadejo.