HRUŠKA – Zatiranje hruševe bolšice 10.5.2024

HRUŠKA - Zatiranje hruševe bolšice 10.5.2024

V nasadih hrušk se zoper hruševo bolšico (Cacopsylla pyricola) borimo s cvetno stenico Anthocoris nemoralis , ki je zelo močan in učinkovit plenilec. Vnaša se v začetku maja in 7-10 dni po prvem kemičnem tretiranju zoper hruševo bolšico.

V nasad vnesemo 1000-1500 osebkov Anthocoris nemoralis  na hektar za prvi vnos in čez cca. 1 mesec ponovimo.

Vse mobilne faze cvetne stenice Anthocoris nemoralis  so predatorji. Priporočene so 2-3 aplikacije letno, da razvije 2-3 generacije pred zimo.

Priporočamo tudi tretiranje s pripravkom AGRICOLLE, ki se uporablja na  hruškah, drugem sadnem drevju, okrasnih rastlinah ter številnih ostalih vrstah rastlin. Uporaba je smiselna, ko je hruševa bolšica v stadiju jajčeca in ličinke. Priporočen odmerek je 30mL/ 10L oz. 300mL/100L vode. Zaradi mehanskega načina delovanja je potrebna dobra pokritost listov s sredstvom.

Tretiranje naredite zgodaj zjutraj ali zvečer, ko so škodljivci najmanj aktivni. Sredstva ne uporabljajte pri močnem soncu ter temperaturah nad 30 °C.

NAČIN UPORABE:
Najbolje jih je sprostiti pomladi. Hrošči so zelo mobilni in lahko zelo dobro letijo, tako da je za dobro razpršenost dovolj 5-6 izpustnih točk na hektar. Osnovni cilj programa sproščanja je vzpostaviti populacijo plenilcev ki je višja od običajne, kar zmanjša potrebo po kemičnem zatiranju.

agricolle
AnthoPak500
antocoride_base2
Anthocoris-nemoralis---cvetna-stenica
anthocoris-nemoralis_003