Z dronom smo nanesli plenilske pršice na čebulo in hmelj

Z dronom smo nanesli plenilske pršice na čebulo in hmelj

Pretekli teden v sredo 19.07.2023 smo v sodelovanju s podjetjem OneDrone izvedli biotično varstvo zoper resarje na čebuli in pršice na hmelju.

Na posevku velikosti 6 ha, kmetije Luka Krča smo z dronom DJI Agras T10 nanesli plenilske pršice – Amblyseius cucumeris za zatiranje resarja v čebuli. Amblyseius cucumeris se uporablja za biološko zatiranje resarjev (Frankliniella occidentalis, Thrips tabaci in drugih) na številnih vrstah zelenjave in okrasnih rastlin.

Amblyseius cucumeris je hruškaste oblike, čeprav je majhen je zelo mobilen, ter lahko uporablja tudi druge vire hrane, vključno s cvetnim prahom. Njegov razvoj je zelo hiter, saj celoten cikel traja največ 1-2 tedna. Optimalna razmere za njegov razvoj so temeprature okrog 18-20 °C ter visoka relativna vlažnost.

Najbolje jih je naseliti preventivno v začetnih fazah rasti, saj se ob odsotnosti škodljivca lahko prehranjuje polifagno.

Amblyseius-cucumeris-plenilska-pršica-500x362
Čebula PICOUNT
Trips na čebuli PICOUNT
Čebula dron PICOUNT
Dron Agras T10 PICOUNT
Agras T10 komande PICOUNT
Piloti drona Agras T10 OneDrone PICOUNT

V hmelju velikosti 0,5 ha, hmeljarja Jaka Orožim smo poizkusno z dronom DJI Agras T10 nanesli plenilske pršice – Amblyseius andersoni za zatiranje pršice v hmelju. Amblyseius andersoni je plenilec za zatiranje pršic iz družine pršic prelk (Tetranychidae). Je polifagni plenilec, ki lahko pleni tudi pršice šiškarice (Eriophydiae), majhne žuželke in se hrani s cvetnim prahom. To omogoča stabilno naselitev v mnoge posevke. Vrsta je zato posebej primerna za prevnetivno naselitev ob odsotnosti najbolj značilnega plena.

Amblyseius andersoni je evropska vrsta, ki je prisotna v različnih habitatih, kjer pa je njena prisotnost običajno zmanjšana zaradi uporabe zaščitnih sredstev. Sredstvo je primerno za uporabo tako v trajnih nasadih vinska trta, sadno drevje in številnih drugih kulturah kot so paradižnik, jajčevci, bučke in okrasne rastline. V naravi prezimi v diapavzi. Aktiven postane, ko temperature zanesljivo presežejo 8-10 °C, aktiven pa ostane tudi pri temperaturah 35-40 °C.

Amblyseius-andersoni---plenilska-pršica-500x362
Hmelj Jaka Orožim PICOUNT
Hmelj dron PICOUNT
Hmelj dron 1 PICOUNT

Video reportaža obeh dogodkov

Dobavitelj koristnih organizmov in organizator: Picount d.o.o.
Aplikacija z dronom: OneDrone d.o.o. (https://onedrone.si/)
Pridelovalec čebule: Luka Krč
Pridelovalec hmelja: Jaka Orožim