Anthocoris nemor…

Anthocoris nemor…

Anthocoris nemoralis – cvetna stenica
(odrasel osebek)

CILJNI ORGANIZEM:
Mala hruševa bolšica (Cacopsylla pyricola).

BIOLOGIJA KORISTNEGA ORGANIZMA:
Anthocoris nemoralis prezimuje kot odrasel osebek na zaščitenih lokacijah, zavetje najde v razpokah lubja, odmrlem lesu ali odmrlem listju. Spomladi, ko temperatura pogosto presega 10°C, samica začne odlagati jajčeca na prvo zeleno vegetacijo (liste ali brste). Jajca izleže v tkiva pod povrhnjico. Prva generacija ličink se začne razvijati tako, da jedo majhne bolšice (jajca in ličinke). Obstaja pet stadijev ličink in tri generacije na leto. Ta vrsta lahko zelo dobro preživi s plenjenjem drugih škodljivcev, kot so: listne uši, molji, pršice in drugi.

ODNOS DO CILJNEGA ORGANIZMA:
Anthocoris nemoralis je močan in učinkovit plenilec male hruševe bolšice (Cacopsylla pyricola). Je polifagni plenilec, ki ga lahko najdemo v številnih pridelkih ali divjih rastlinah, razen v nasadih hrušk.

NAČIN UPORABE:
Najbolje jih je sprostiti pomladi. Hrošči so zelo mobilni in lahko zelo dobro letijo, tako da je za dobro razpršenost dovolj 5-6 izpustnih točk na hektar. Osnovni cilj programa sproščanja je vzpostaviti populacijo plenilcev ki je višja od običajne, kar zmanjša potrebo po kemičnem zatiranju.

GLAVNI GOSTITELJI ŠKODLJIVEGA ORGANIZMA:
Hruška.

Anthocoris-nemoralis---cvetna-stenica-tabela

Št.dovoljenja: 34304_28_2022_6

PDF etiketa Pošljite povpraševanje