Aphidoletes aphid…

Aphidoletes aphid…

Aphidoletes aphidimyza – plenilska hržica
(odrasel osebek)

CILJNI ORGANIZEM:
Listne uši Aphididae.

BIOLOGIJA KORISTNEGA ORGANIZMA:
Aphidoletes aphidimyza je pogost plenilec listnih uši, kot so Aphis gossypii, Myzus persicae in mnogih drugih vrst.  Aphidoletes je zaradi njegove biologije vedno treba vnesti pravočasno, vsekakor pa ob prisotnosti kolonij listnih uši. Njegova uporaba je lahko odlična dopolnitev biološkega zatiranja s parazitoidi rodu Aphidius, ki so aktivni že pri zelo nizki gostoti. Aphidoletes ustrezajo zmerne temperature, ko najnižje temperature ostanejo stalno nad 15 °C, torej od pomladi do jeseni oz. v rastlinjakih.

ODNOS DO CILJNEGA ORGANIZMA:
Odrasli osebki Aphidoletes se parijo na različnih podlagah, vključno s pajkovimi mrežami, po katerih se zaradi svojih dolgih okončin lahko premikajo, ne da bi se vanje zapletle. Oplojene samice poiščejo kolonije listnih uši, v bližini katerih odložijo eno ali več jajčec, odvisno od gostote kolonije. Ličinke značilno oranžne barve so črvičaste in slabo mobilne, vendar lahko uničijo vse listne uši v bližini. Čeprav za svoj razvoj potrebujejo cca. 7 uši, jih pojejo  do 80, pokončajo pa še veliko več. Razvoj je končan v približno desetih dneh, nato se ličinke spustijo na tla, kjer se  zabubijo in prekrijejo z delci zemlje.

NAČIN UPORABE:
Embalaža vsebuje ličinke iz katerih se v tednu dni izležejo odrasli osebki. Ličinke, ki so razporejene v inertnem materialu v plastenkah je potrebno enakomerno razporediti po priloženih posodah (10kos). Če so tla vlažna in ni nevarnosti plenjenja mravelj, jih lahko razporedite neposredno po tleh. Ličinke je potrebno do ozleganja vlažiti. Odrasli osebki so dobro mobilni in hitro najdejo plen.

GLAVNI GOSTITELJI ŠKODLJIVEGA ORGANIZMA:
Krompir, ječmen, pšenica, koruza, jagodičevje, jablana, korenovke, druge rastlinske vrste.

Aphidoletes-aphidimyza---plenilska-hržica-tabela

Št.dovoljenja: 34304_28_2022_15

Pošljite povpraševanje