Chrysoperla carnea…

Chrysoperla carnea…

Chrysoperla carnea – Navadna tenčičarica
(odrasel osebek)

CILJNI ORGANIZEM:
Listne uši Aphididae.

BIOLOGIJA KORISTNEGA ORGANIZMA:
Odrasli osebek navadne tenčičarice je 12-20 mm dolg, z dolgimi antenami in svetleče zlatimi očmi. So aktivni letalci, posebej v večernih urah in ponoči. Jajčeca ovalne oblike so na začetku zelene barve, po nekaj dneh se obarvajo sivo. Ličinke sivorjave barve so izjemno aktivne in iz plenu sesajo telesne tekočine. Ličinke so na začetku manjše kot 1mm in nato zrastejo na 6-8 mm.

ODNOS DO CILJNEGA ORGANIZMA:
Chrysoperla carnea je zelo pogost plenilec številnih vrst listnih uši, prisotnih na vrtninah (papriki, jagodah, jajčevcih,…), okrasnih rastlinah in poljščinah. Samo trije stadiji ličinke z značilnimi kleščastimi ustnimi deli so aktivni plenilci. Odrasli osebki se prehranjujejo s cvetnim prahom, nektarjem in drugimi sladkimi snovmi. Ličinke so zelo požrešne in se lahko takoj prehranjujejo s plenom, predvsem listnimi ušmi, pa tudi drugimi škodljivci kot so pršice, jajčeca metuljev, resarji,  rastlinjakovim ščitkarjem in drugimi majhnimi žuželkami.

NAČIN UPORABE:
Ličinke, ki so razporejene v inertnem materialu raztresemo po vegetaciji, pri čemer pazimo, da ne padejo na tla. Poskusimo razporediti na najbolj okužena območja.

GLAVNI GOSTITELJI ŠKODLJIVEGA ORGANIZMA:
Krompir, ječmen, pšenica, koruza, jagodičevje, jablana, korenovke, druge rastlinske vrste.

Chrysoperla-carnea---Navadna-tenčičarica-tabela

Št.dovoljenja: 34304_28_2022_16

PDF etiketa Pošljite povpraševanje