Diglyphus isaea…

Diglyphus isaea…

Diglyphus isaea – parazit zavrtačev
(odrasel osebek)

CILJNI ORGANIZEM:
Listne zavrtalke iz rodu Liriomyza.

BIOLOGIJA KORISTNEGA ORGANIZMA:
Odrasel osebek Diglyphus isaea je črn, z zelenimi kovinskimi sijajem, dolg nekaj milimetrov ter kratkimi antenami. Samice, raziskujejo površino listov ter iščejo ličinke listnih zavrtalk. Ko je vanje izleženo jajčece, paralizirane predstavljajo hrano za razvoj ličink. Ko ličinke dozorijo, se v zavrtalki zabubijo, na koncu metamorfoze se iz lista pojavi nov odrasel osebek, ki v povrhnjici naredi okroglo luknjo.
Vsaka samica odloži od 60 do 100 jajčec, vendar je izjemno pomembna tudi plenilska dejavnost samic (hranjenje gostitelja), saj povzroča dodatno smrtnost v populacijah listnih zavrtalk.

ODNOS DO CILJNEGA ORGANIZMA:
Diglyphus isaea je parazitoid, značilen za sredozemska okolja in je zelo učinkovit pri zatiranju listnih zavrtalk iz rodu Liriomyza. Zaradi svoje odpornosti in enostavne uporabe je široko uporaben v programih varstva paradižnika,  jajčevcev, zelenjave, okrasnih rastlin in drugih poljščin, tako v rastlinjakih kot tudi na prostem. Čeprav se lahko  uporablja v že okuženih posevkih, je priporočljiva zgodnja uporaba. Najboljša je večkratna aplikacija v nizkih količinah. Izjemna iskalna sposobnost in mobilnost parazitoida omogočata hitro kolonizacijo posevka.

NAČIN UPORABE:
Odprite plastenko in odrasli osebki bodo izšli iz plastenke.

GLAVNI GOSTITELJI ŠKODLJIVEGA ORGANIZMA:
Predvsem listna zelenjava.

Diglyphus-isaea---parazit-zavrtačev-tabela

Št.dovoljenja: 34304_28_2022_17

Pošljite povpraševanje