Encarsia formosa…

Encarsia formosa…

Encarsia formosa – Parazitoidna osica
(odrasel osebek)

CILJNI ORGANIZEM:
Rastlinjakov ščitkar (Trialeurodes vaporariorum) in tobakov ščitkar (Bemisia spp.).

BIOLOGIJA KORISTNEGA ORGANIZMA:
Samice najezdnika rastlinjakovega ščitkarja (Encarsia formosa) so majhne približno 0,6mm dolge in imajo črno glavo in trup ter rumen trebuh. Samci so redki ter temne barve. Razmnoževanje je partenogenetsko – telitokija. Iz neoplojenih jajčec se izlegajo le ženski osebki. Izleže cca. 5 jajc/dan ter 59 v času 12 dni, ko izlega jajčeca. Pri 21°C celoten krog traja 25dni. Svoj plen zatira tako preko endoparazitiranja kot tudi s plenilskim hranjenjem.

ODNOS DO CILJNEGA ORGANIZMA:
Encarsia formosa je endoparazit, ki se že desetletja uporablja za zatiranje rastlinjakovega ščitkarja
(Trialeurodes vaporariorum) v zelenjavi in okrasnih rastlinah. Parazitira tudi tobakovega ščitkarja (Bemisia spp.). Odrasli osebki – samice, so zelo majhne s temnim prsnim košem in svetlo rumenim trebuhom ter odložijo jajčece v ličinko ščitkarja. Ko se ličinka E. formosa izleže se razvija znotraj ščitkarja do konca cikla, ko nova odrasla oseba zapusti gostitelja tako, da naredi značilno okroglo luknjo. Parazitizirani puparije po približno 1-2 tednih dobi  temnejšo barvo: popolnoma črno pri rastlinjakovem ščitkarju in rjavo lešnikovo pri Bemisia spp. E.formosa je izjemno učinkovita pri iskanju svojih gostiteljev.

NAČIN UPORABE:
Enakomerno razporedite parazitirane bube, iz katerih se bodo izlegli odrasli osebki Encarsia. Pri temperaturah pod 15 °C in nad 30 °C je njihova aktivnost zmanjšana, zato so vmesne sezone ali klimatizirani rastlinjaki najboljše okolje za uporabo. Priporoča se tedenska aplikacija, 2-4 osebke/m2 ob vsaki aplikaciji, dokler se ne doseže skupno 15-25 osebkov na m2.

GLAVNI GOSTITELJI ŠKODLJIVEGA ORGANIZMA:
Zelenjadnice, jagodičevje, okrasne rastline.

Encarsia-formosa---Parazitoidna-osica-tabela

Št.dovoljenja: 34304_28_2022_18

 

PDF etiketa Pošljite povpraševanje