Heterorhabditis bact…

Heterorhabditis bact…

Heterorhabditis bacteriophora – entomopatogena ogorčica
(odrasel osebek)

CILJNI ORGANIZEM:
Ličinke lucerninega jajčastega rilčkarja (Otiorhynchus ligustici) in ličinke ostalih hroščev, ki se hranijo s koreninami.

BIOLOGIJA KORISTNEGA ORGANIZMA:  
Entomopatogene ogorčice Heterorhabditis bacteriophora so majhni, črvom podobni organizmi, ki živijo v tleh na račun ličink . Ogorčice prodrejo v svoje žrtve skozi odprtine v telesu ali celo aktivno preko površino ličinke. Ko ogorčica vstopi v gostitelja, sprosti simbiontske mikroorganizme, ki se razmnožijo in povzročijo smrt ličinke v 24-72 urah. Umrle ličinke postanejo rumeno-rjave ali rdečkaste, odvisno od vrste. Dejavnost mikroorganizmov spremeni notranjost ličinke v idealen substrat za razmnoževanje ogorčice. Ko ogorčica opravi enega do dva razmnoževalna kroga, proizvede na tisoče novih ogorčic, ki zapustijo truplo ličinke, ter poiščejo nove ličinke. Ogorčice so zelo učinkovite pri zatiranju več  pomembnih vrst žuželk, ter popolnoma neškodljive za neciljne vrste in sesalce, zato predstavljajo pomembno skupino biotičnih sredstev za varstvo rastlin. Uporaba je enostavna, saj se sredsto raztopi v vodi in nato nanese na ciljno površino.

ODNOS DO CILJNEGA ORGANIZMA:
Entomopatogene ogorčice so naravno prisotne v tleh, kjer živijo na račun ličink žuželk, ki prodrejo in povzročijo njihovo smrt. Ubita žuželka nato postane primeren substrat za njihovo razmnoževanje in posledično razmnoževanje, s tisoči novih ogorčic, ki se sprostijo v tleh, kar sproži nadaljnji nadzor. Idealne temperature substrata za večjo učinkovitost so 18-22 °C (najmanj 13 – največ 30 °C). Heterorhabditis bacteriophora je entomopatogena ogorčica, ki se uporablja za biotično varstvo zoper ličinke lucerninega rilčkarja, ter ličinke drugih hroščev, ki se prehranjujejo s koreninami rastlin in kot odrasli osebki jedo liste oz. druge dele rastlin. Učinkovit deluje le na ličinke hroščev v tleh. Čas tretiranja prilagodite biološkemu ciklu škodljivca.

NAČIN UPORABE:
Sredstvo vmešajte v mlačno vodo, ter z raztopino zalijte tla oz. sadike. Za zatiranje lucerninega rilčkarja je najprimernejši termin aplikacije september-oktober, ko je v tleh največ ličink. To pomeni tudi, da bo več ličink okuženih. Koristno je, da se aplikacija ponovi spomladi, ko ličinke pridejo bližje površin in preden se zabubijo (konec maja). Pomladansko tretiranje se izvede, ko je temperatura tal nad 13-15°C.

Heterorhabditis-bacteriophora---entomopatogena-ogorčica-tabela

Št.dovoljenja: 34304_28_2022_22

Pošljite povpraševanje