Steinernema feltiae…

Steinernema feltiae…

Steinernema feltiae – entomopatogena ogorčica
(odrasel osebek)

CILJNI ORGANIZEM:
Ličinke dvokrilcev (Diptera) kot so mrtvaške mušice (Sciaridae), Phoridae, listne zavrtalke (Agromizidae), prave muhe (Muscidae) in ličink metuljev (Lepidoptera) kot so sovke (Noctuidae), strune (Agrotis), lesne zavrtače (Cossidae), steklokrilci (Sesiidae).

BIOLOGIJA KORISTNEGA ORGANIZMA:
Entomopatogene ogorčice Steinernema feltiae so majhni, črvom podobni organizmi, ki živijo v tleh na račun ličink . Ogorčice prodrejo v svoje žrtve skozi odprtine v telesu ali celo aktivno preko površino ličinke. Ko ogorčica vstopi v gostitelja, sprosti simbiontske mikroorganizme, ki se razmnožijo in povzročijo smrt ličinke v 24-72 urah. Umrle ličinke postanejo rumeno-rjave ali rdečkaste, odvisno od vrste. Dejavnost mikroorganizmov spremeni notranjost ličinke v idealen substrat za razmnoževanje ogorčice. Ko ogorčica opravi enega do dva razmnoževalna kroga, proizvede na tisoče novih ogorčic, ki zapustijo truplo ličinke, ter poiščejo nove ličinke. Ogorčice so zelo učinkovite pri zatiranju več pomembnih vrst žuželk, ter popolnoma neškodljive za neciljne vrste in sesalce, zato predstavljajo pomembno skupino biotičnih sredstev za varstvo rastlin.

ODNOS DO CILJNEGA ORGANIZMA:
Steinernema feltiae je entomopatogena ogorčica, ki se uporablja za biotično varstvo za zatiranje ličink dvokrilcev  (Diptera) kot so mrtvaške mušice (Sciaridae), Phoridae, listne zavrtalke (Agromizidae), prave muhe (Muscidae).  Ta ogorčica v tleh čaka na gostitelja. Ko vstopi vanj, se sprosti simbiotsko bakterijo (Xenorhabdus sp.), njegova aktivnost povzroči smrt ličinke. Delovanje bakterije ustvari idealen substrat za razvoj na tisoče novih ogorčic, ki nato zapustijo truplo ličinke ter poiščejo nove gostitelje. Začetno hitro in učinkovito delovanje se sčasoma podaljša, da se ohranja razvojni krog. Nanos se izvaja s klasično opremo in je popolnoma varen za ljudi in rastline. Idealne temperature substrata za večjo učinkovitost so 15-20 °C (najmanj 10 – največ 30 °C).

NAČIN UPORABE:
Sredstvo raztopite v mlačni vodi, ter pripravljeno raztopino nanesite na ciljno površino. Tretiranje se izvede pri temperatura tal višja od 12°C.

Steinernema-feltiae---entomopatogena-ogorčica-tabela

Št.dovoljenja: 34304_28_2022_24

Pošljite povpraševanje